Siapa disini Orang Pangkor ? Maka, sememangnya kamu semua mengenali Mee Pangkor. Cara penyediaan juga mudah sehingga orang yang tak tahu masak pun boleh masak.
Bahan A
1. Laksa mee
Bahan B (Sup)
Terpulang pada citarasa masing - masing
1. Ikan kembung
2. Daun sup
3. Bawang putih
4. Bawang merah
Terpulang pada citarasa masing - masing
1. Ikan kembung
2. Daun sup
3. Bawang putih
4. Bawang merah
Bahan C
1. Kacang panjang
2. Bawang putih
1. Kacang panjang
2. Bawang putih
Bahan D
1. Udang
2. Untuk sambal
3. Cili giling
4. Bawang merah
5. Bawang putih
6. Belacan yg dibakar
7. Asam keping
2. Untuk sambal
3. Cili giling
4. Bawang merah
5. Bawang putih
6. Belacan yg dibakar
7. Asam keping
Cara-cara meyediakan
Membuat kuah
Ikan kembung rebus bersama asam keping dan garam angkat ikan perisi ambil isi ikan.
Bahan yg tumis darat tadi masukkan.dan masuk daun sup.letak garam dan gula sikit.
Bahan yg tumis darat tadi masukkan.dan masuk daun sup.letak garam dan gula sikit.
Panaskan minyak (Tumis darat)
Masukkan bawang putih yang diketuk dan bawang merah dihiris halus tumis sehingga garing. Setelah ditumis masukkan dalam sup.
Masukkan bawang putih yang diketuk dan bawang merah dihiris halus tumis sehingga garing. Setelah ditumis masukkan dalam sup.
Membuat sayur
Panaskan minyak dan masukkan kacang panajang yang dipotong. Setelah itu, tambahkan lobak merah untuk rasa masin. Goreng untuk beberapa saat sahaja dan jangan sampai sayur layu.
Panaskan minyak dan masukkan kacang panajang yang dipotong. Setelah itu, tambahkan lobak merah untuk rasa masin. Goreng untuk beberapa saat sahaja dan jangan sampai sayur layu.
Membuat sambal
Panaskan minyakMasukkan cili yg dah blend. Panaskan minyak dan masukkan cili yang dikisar. Setelah itu, masukkan bawang putih dan sedikit belacan yang dibakar tadi bersama asam keping. Setersusnya, masukkan isi udang bersama garam dan gula secukup rasa.
Panaskan minyakMasukkan cili yg dah blend. Panaskan minyak dan masukkan cili yang dikisar. Setelah itu, masukkan bawang putih dan sedikit belacan yang dibakar tadi bersama asam keping. Setersusnya, masukkan isi udang bersama garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali rebuskan mee seperti biasa dan hidangkan.
Author: Buvesh Kumar
I want this asap
ReplyDeleteTeringin nak makan
ReplyDelete