AYAM GORENG KEDAI MAMAK

Sesuai dijadikan sebagai lauk utaman makan tengahari


Mengapakah ayam goreng kedai Mamak selalu Nampak segar dan sedap ? Apakah rahsia Anne itu guna sehingga menjilat jari. Kali ini kita akan cara – cara menyediakan ayam goreng rangup tersebut. Kadang – kadang saya tidak menyatakan sukatan kerana saya biasa menggunakan secukupnya bermaksud tiada nilai yang spesifik ditetapkan.


Bahan-bahan :
Ayam
Bawang Putih
Halia
Daun Kari
Tepung Jagung
Tepung Beras
Serbuk Kari
Lada Sulah
Cili Powder
Telur 1 biji
Garam
MSG ( Ajinomoto)

Cara Memasak :
1) Gaulkan semua bahan -bahan di atas dan perap selama 2 hingga 4 jam.
2) Panaskan minyak untuk goreng penuh
3) Seterusnya masukkan ketulan ayam satu – satu secara perlahan.
4) Goreng ayam tersebut dengan api perlahan dan angkat apabila Nampak warna merah.



Author: Buvesh Kumar

Comments

  1. Now that make me hungry

    ReplyDelete
  2. Someone nesd to treat me at mamak restaurent after this

    ReplyDelete

Post a Comment